Peste cu legume la cuptor (stavrid)
Din categoria „nicio saptamana fara peste” va prezint mai jos o reteta foarte simpla pentru dupa-amiezile cand ai face orice altceva decat sa stai in bucatarie. Stavridul are avantajul ca nu este un peste de acvacultura (crescut pe repede inainte, cu hrana procesata), traieste si in Marea Neagra si puteti sa il gasiti in forma proaspata.
Ingrediente peste cu legume:
- 4 bucati de stavrid (sau mai multe daca sunt mai mici)
- 6 catei de usturoi
- 3 morcovu
- o ceapa
- 2 linguri de ulei
- 6 linguri de apa
- jumatate de lamaie
- piper
- mustar boabe (optional)
- suc de rosii (optional)
- sare si piper
Mod de preparare
Spalati bine pestele si taiati capetele si cozile. Spalati din nou pentru a elimina sangele si asezati intr-un recipient ce poate fi dat la cuptor. Eu am avut o oala din ceramica cu manere metalice.
Adaugati morcovul taiat bastonase, cateii de usturoi si ceapa taiata in sferturi. Asezonati cu sare si piper si cateva bobite de mustar, daca aveti la indemana.
Stoarceti jumatate de lamaie, adaugati 2 linguri de ulei si 6 de apa si amestecati bine pentru a se aseza simetric fiecare ingredient. Puteti adauga si suc de rosii in loc de apa, daca va place, dar gustul de peste va ajunge pe locul doi in preparatul final. Aveti posibilitatea sa inlocuiti sardinele cu stavrid din reteta sardine in sos tomat, daca doriti sa incercati si varianta cu suc de rosii.
Acoperiti recipientul cu capac sau folie de aluminiu si dati la cuptorul incins la 200 grade C, pentru 30 de minute. Morcovul va fi putin crocant dupa acest timp, dar pestelui ii este suficienta aceasta perioada.
Pregatirea pestelui cu legume la cuptor este o manevra simpla dar aduce un supliment important de sanatate in meniu.
Pofta buna!