Vita cu sos de stridii ardei si cuiperci
Mancarea chinezeasca este extrem de populara in intreaga lume, iar vita cu sos de stridii se numara printre cele mai cautate retete culinare asiatice. Este cunoscuta pentru diversitatea sa culinara si pentru ingredientele specifice, precum preparatele cu sos de soia, sos de stridii sau sos de peste langa orez, legume si carne. Mancarea chinezeasca poate varia de la regiune la regiune, dar unele preparate populare sunt regasite peste tot, inclusiv stir-fry, supe, dumplings si mongolian beef. In multe tari, mancarea chinezeasca este una dintre cele mai comandate optiuni de mancare la restaurant sau pentru livrare la domiciliu.
Ingrediente pentru reteta de vita cu sos de stridii:
- 600-700g carne de vita (ideal vrabioara pentru ca este mai moale)
- sos de stridii sau/si sos de soia
- 1 ardei gras
- 200g ciuperci
- 1 ceapa
- 3 linguri ulei de masline
- 2 linguri faina sau amidon de porumb
- 500ml supa de pui
- 1 lingura unt
- sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
- Spalati carnea de vita si taiati fasii subtiri. Este de preferat sa o marinati inainte cu 24 de ore in sos de soia si suc de lamaie pentru a o fragezi bine. Eu o tai fasii si o tin la frigider intr-o punga cu sos de soia si lamaie o noapte intreaga.
- Spalati si taiati ardeiul gras in bucati mari.
- Taiati ceapa si ciupercile in bucati mici.
- Incingeti uleiul de masline intr-o tigaie si caliti carnea de vita usor, pe ambele parti. Nu mai mult de 2 minute pe fiecare parte, pentru ca devine greu de mestecat. Scoateti carnea din tigaie si puneti-o deoparte.
- In aceeasi tigaie, adaugati ceapa, ardeiul gras, ciupercile si stridiile. Prajiti-le pentru aproximativ 5 minute pana devin aurii.
- Adaugati faina sau amidonul peste legume si amestecati bine.
- Adaugati supa de pui incet, amestecand continuu, pana se formeaza un sos gros.
- Adaugati untul si condimentati cu sare si piper dupa gust.
- Adaugati carnea de vita inapoi in tigaie si adaugati 2 linguri de sos de stridii. Atentie ca este foarte sarat. Mai bine este sa adaugati cate putin si sa gustati pentru a evita sa distrugeti preparatul.
- Fierbeti timp de 10-15 minute pana carnea devine moale si sosul s-a ingrosat.
- Serviti cu orez sau paste
Si pentru ca cheia succesului intr-o reteta de vita cu sos de stridii sta in gradul de fragezire a carnii de vita, va prezint mai jos o modalitate simpla de marinare a carnii.
Ingrediente marinada pentru carnea de vita:
- 2 linguri ulei de masline
- 2 linguri sos de soia
- 2 linguri otet balsamic
- 2 linguri suc de lamaie
- 2 catei de usturoi, zdrobiti
- 1 lingura miere
- 1 lingura faina
- sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
- Taiati carnea de vita in fasii subtiri sau cuburi mari.
- Intr-un bol, amestecati toate ingredientele pentru marinada.
- Adaugati carnea de vita in bol si amestecati bine pentru a se acoperi complet cu marinada.
- Acoperiti bolul cu folie alimentara sau un capac si refrigerati pentru cel putin 30 minute sau peste noapte.
- Scurgeti carnea marinata si prajiti-o in tigaie sau pe gratar, pana devine aurie si gata.
Marinarea ajuta la adaugarea de arome si mai ales la fragezirea carnii, asigurand o experienta gastronomica desavarsita datorita carnii cu o textura mai bogata, mai moale si mai gustoasa.