Zacusca de vinete cu ciuperci
Conserva traditionala, prezenta mereu in camara romanilor gospodari, zacusca de vinete cu ciuperci este si gustarea mea preferata. Cateodata devine chiar masa principala atunci cand timpul nu imi acorda alta sansa, dar nu as avea motive de lamentatie. Diversitatea legumelor si gustul demential de vanata coapta pe gratar (sau pe ochiul aragazului), putin afumata, completata foarte bine de textura ciupercilor, lasa in urma multe alte mancaruri. Daca am gasi o metoda sa modificam aspectul de tocanita, zacusca ar putea fi un varf de lance pentru bucatarii porniti la vanatoare de stele Michelin.
Ingrediente pentru zacusca de vinete cu ciuperci
- 5kg vinete de marime medie, culese in sezon
- 2kg ceapa galbena
- 2kg ardei capia
- 1kg ardei gogosari (atentie sa nu nimeriti din cei iuti)
- 2kg ciuperci (ideal ghebe de dimensiuni mici)
- 2 litrii suc de rosii
- 300 ml ulei de floarea soarelui
Mod de preparare
Vinetele trebuiesc puse pe gratar si lasate pana se arde bine coaja si incepe sa curga sucul din ele, apoi le intoarceti in alta pozitie, pana ce toata leguma se coace bine. Le puneti la scurs intr-o sita si faceti la fel cu 3-4 ardei, pentru ca si acestia se impaca foarte bine cu gustul de fum. Restul de ardei ii tocati marunt, ideal este sa folositi o masina electrica de tocat, pentru a obtine bucati cat mai mici de legume astfel incat produsul final sa fie tartinabil.
Tocati ceapa marunt, eventual la un robot sau tot la masina de tocat si puneti la calit intr-o oala mare, in ulei de floarea soarelui. Cand ceapa devine stravezie, adaugati ardeii dati prin masina de tocat si lasati sa fiarba la foc mic, impreuna cu cateva frunze de dafin si o lingura de cimbru.
Intre timp curatati si spalati ciupercile si taiati-le marunt (amicii nostrii: masina de tocat sau robotul trebuie sa faca treaba cea mai grea) si puneti la calit cu putin ulei intr-o oala separat, pana ce se reduce aproximativ jumatate din volumul lor initial, altfel riscam ca apa ramasa in ciuperci sa strice zacusca. Daca dati prin masina de tocat ciupercile, acestea nu vor mai aduce plusul de textura si diversitate in produsul final, regasindu-se doar prin mici bobite de culoare inchisa. Sfatul meu este sa le taiati felii subtiri si apoi feliile taiate in jumatati.
Cand sucul s-a scurs bine din vinete, le dati prin masina de tocat si le adaugati in oala impreuna cu ciupercile si celelalte legume. Adaugati 2 litrii de suc de rosii si fierbeti la foc mic pana ce se reduce indeajuns de mult, amestecand din cand in cand.
La final adaugati sare si piper dupa gust si puneti la borcane o zacusca de vinete cu ciuperci de te lingi pe degete. Din toata cantitatea de legume expusa mai sus veti obtine aproximativ 7-8 borcane de 720mg, depinde cat de mult reduceti sucul.
Tehnica de conservat prin fierbere nu o voi expune aici.
Spor la pregatirile pentru iarna!