Varza cu ciolan afumat la cuptor
O reteta de varza cu ciolan afumat la cuptor foarte gustoasa si simplu de realizat pentru o cina memorabila in familie. Ingredientele sunt relativ ieftine si usor de gasit pe aproape tot parcursul anului.
Aveti nevoie de o tava relativ adanca si de o oala incapatoare. Eu am folosit o varza mare de aproximativ 3 kg pentru ca am avut o tava foarte generoasa atat ca intindere cat si ca adancime. Pentru ca ponderea principalelor ingrediente sa fie echilibrata, am folosit 2 bucati de ciolan afumat. Adica aproximativ 2.5kg de ciolan, cu tot cu sorici si oase.
Lista ingrediente reteta de varza cu ciolan afumat la cuptor
- o varza mare sau 2 mai mici – aprox 3kg
- 2 bucati ciolan – aprox 2.5kg
- suc de rosii – 750ml
- 2 cepe mari
- piper boabe
- 4-5 foi de dafin
- 75ml ulei
- cimbru
Ciolanul trebuie fiert aproximativ 2 ore in oala, impreuna cu 2-3 foi de dafin, 6-8 boabe de piper, pana ce carnea se ia usor de pe oase. Eu am folosit o oala sub presiune si am reusit sa obtin acelasi rezultat in 1 ora si 30 min.
Varza se toaca relativ marunt si se pune in tava pentru cuptor. Se adauga cele 2 cepe tocate rondele, sucul de rosii, 5-6 foi de dafin, piper boabe din belsug, uleiul si cimbrul.
Tava se acopera cu o foaie de copt si deasupra se sigileaza cu o foaie de aluminiu. Se da la cuptor la 220gr C pentru 1 ora si 30 minute (cat timp fierbe ciolanul).
Cand ciolanul s-a fiert, se scoate pe un tocator sau platou si se scot oasele. Carnea se taie in fasii si se indeparteaza partile care au prea multa grasime.
Scoateti varza de la cuptor si adaugati peste aceasta fasiile de ciolan afumat si 4-5 polonice din apa in care a fiert acesta. Amestecat bine cu o lingura si apoi acoperiti cu o foaie de copt. O puteti folosi pe aceeasi pentru ca nu ar trebui sa se fi ars.
Nu mai trebuie sa puneti folie de aluminiu, foaia de copt va fi suficient pentru ca varza se se fiarba perfect pentru inca o ora, pana la 2 ore.
La final, varza cu ciolan afumat la cuptor ar trebui sa arate cam asa:
Sau poate preferati o reteta de varza cu costita fumata si chiar varza calita cu ciolan la tigaie.