Fără categorie

Totul despre UMAMI – ce este

Umami este un nou venit printre gusturile unidimensionale, probabil pentru că este atât greu de izolat pe limbă, cât și greu de descris cu cuvinte. Denumirea japoneză pentru acest gust a ajuns să fie acceptată în întreaga lume și înseamnă „gust sărat” sau „gust bun / proaspăt”.

cititor xml efactura pdf

Umami este unul dintre cele cinci gusturi de baza recunoscute de catre oamenii de stiinta (alaturi de dulce, acru, sarat si amar). Cuvantul „umami” provine din limba japoneza si se traduce prin „delicios”.

Gustul umami descrie un gust savuros, intens si complex, care poate fi descris ca un amestec de sare si dulce. Umami se gaseste in alimente precum carnea de vita, sunca, sos de soia, ciuperci, parmezan, etc.

Umami a fost recunoscut ca fiind un gust de baza relativ recent si este considerat a fi important in a ne satisface senzatia de satietate si a ne oferi un sentiment de satisfactie dupa masa. Gustul umami poate fi intensificat prin adaugarea de ingrediente cu un continut ridicat de glutamat, cum ar fi sos de soia sau paste de tomate.

Una dintre retetele populare care exploateaza gustul umami este vita cu sos de stridii pe care o puteti incerca de la mai multe restaurante cu livrare la domiciliu dar mai ales gatind acasa reteta preferata.

Umami semnalează existenta unor proteine specifice

În bucătăriile asiatice umami a fost mult timp considerat un gust propriu. Gustul umami este plăcut, rotunjit și asemănător bulionului și umple cavitatea bucală. Percepția la nivelul papilelor gustative este fină, catifelată, plină și satisfăcătoare, ceea ce indică faptul că bucata de aliment conține proteine ​​valoroase. Supa de miso pe care o serviți în restaurantele japoneze reprezintă umami într-un mod excelent.

difuzoraromaterapie.ro
ce este umami
Farfale cu sos de rosii

Nu doar proteine

Umami este asociat cu arome bogate de carne. Este intensiv, printre altele, hamsii, sos de pește, bulion și brânză maturată. Dar umami poate fi găsit și în verdeață, ceea ce conferă roșiilor o dimensiune gustativă care lipsește în păstăile „obișnuite” care poartă semințe. Gustul umami poate fi intensificat prin fermentare, de exemplu boabe de soia și ciuperci pentru a face sos de soia.

Un potențiator de aromă

Poate fi ciudat să descrii gustul umami, deoarece îmbunătățește în primul rând alte gusturi. Pe măsură ce sarea trezește papilele gustative, umami face ca proteinele să aibă mai multă proteină. Umami are și capacitatea de a crește producția de salivă din gură, literalmente „îți face gura apă”.

Se găsește în roșii și cartofi

Roșiile sunt frumoase să se uite și să aibă un gust bun, dar probabil conținutul lor ridicat de umami – mai ales când sunt gătite – le-a făcut atât de populare în întreaga lume. Cartofii, de asemenea, își datorează, probabil, popularitatea mondială umami. Gasiti aici mai multe despre ce este umami.

Cercetările continuă

Trebuie făcute mai multe cercetări, dar cel puțin în bucătăriile asiatice se știe de mult că glutamatul monosodic (MSG) este una dintre substanțele pe care papilele gustative le experimentează ca „umami”. Glutamatul monosodic (MSG) se găsește în sosul de soia fermentat și, de asemenea, în brânza maturată – nu în ultimul rând parmezan.

sursa: http://www.professionalsecrets.com/en/ps/ps-university/chef-de-commis/taste-the-basics/all-about-umami/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *