Tocanita de ciuperci cu smantana
Tocanita de ciuperci cu smantana este o reteta culinara adorata de fanii ciupercilor, dar si de cei care tin posturi lungi (fara smantana) sau care cauta substituenti pentru carne, ciupercile fiind recunoscute pentru continutul bogat in proteine. Este ideal daca aveti mai multe tipuri de ciuperci: ghebe, galbiori, bureti, hribi etc. In general champignioanele care se gasesc in supermarket nu sunt prea gustoase, dar puteti apela si la pleurotus sau la amestec de ciuperci deshidratate, pentru un plus de aroma.
Ingrediente tocanita de ciuperci cu smantana
- 500g ciuperci
- o ceapa mare
- 2 catei de usturoi
- 2 linguri de pasta de tomate
- 2 linguri de smantana pentru gatit (optional)
- o lingura de faina
- patrunjel si marar verde
- sare si piper
Mod de preparare
Curatati ceapa si taiati-o marunt. Puneti la calit in 2 linguri de ulei pana ce devine stravezie.
Curatati si spalati bine ciupercile si adaugati-le peste ceapa calita, impreuna cu putina sare si piper macinat proaspat.
Cand apa din ciuperci aproape s-a evaporat, adaugati pasta de tomate si usturoiul tocat marunt si mai lasati inca 5 minute pe foc. Daca doriti, adaugati si cele 2 linguri de smantana dulce pentru gatit. Smantana ii da o textura catifelata sosului si un plus de savoare.
Faina se foloseste in acest moment, pentru ingrosarea sosului, insa atentie sa nu se formeze cocoloase. Daca nu a ramas lichid suficient pentru sos, adaugati putina apa calduta.
La final tocati marunt patrunjel si/sau marar, adaugati peste tocanita si opriti focul. Lasati cu capac sa se odihneasca.
Acum aveti in meniu o tocanita de ciuperci de te lingi pe degete. Puteti incerca si o alta reteta interesanta de ciuperci cu smantana.