Supa crema de legume cu crutoane si smantana
Supa crema de legume coloreaza gastronomic perioadele lungi de post (eliminati smantana din reteta) care necesita un grad sporit de inspiratie pentru a extinde optiunile culinare si a face viata mai frumoasa. Crema de legume este de asemenea binevenita si primavara cand apar primele legume de sezon, proaspete si gustoase, crescute natural, ce aduc beneficii importante organismului prin suplimentul de vitamine si minerale naturale dupa o iarna lunga.
Deseori cand fac ciorbe sau borsuri folosesc multe legume pentru un gust bogat fara ajutorul bazelor pentru mancare de tip delikat. O mare parte din legume le elimin inainte de a termina ciorba respectiva, pentru a face loc altor ingrediente precum carnea sau taiteilor si pentru a ramane cu o cantitate suficienta de lichid. Cu legumele ramase fac o supa crema cu crutoane si smantana de te lingi pe degete, scuzati expresia.
Ingrediente supa crema de legume si crutoane:
- 3 morcovi
- 2 radacini de patrunjel sau pastarnac
- 2 cepe medii
- o bucatica de telina
- jumatate ardei gras rosu
- 2 dovlecei
- 2 cartofi
- frunze de telina apio (optional)
- patrunjel proaspat frunze
- sare si piper
Cum va spuneam mai sus, supa crema de legume este pentru mine in general un produs secundar obtinut din legumele dintr-o ciorba sau bors, dar daca o pregatiti exclusiv aveti grija sa fierbeti legumele in cat mai putina apa, pentru a nu pierde din gust deoarece nu veti putea folosi toata apa in care au fiert legumele pentur a nu obtine o crema prea lichida.
Este o reteta culinara mult mai gustoasa decat supa crema de ciuperci datorita continutului variat de legume ce contribuie la un gust minunat si racoritor.
Crutoanele eu le fac simplu cu prajitorul de paine folosind felii taiate nu foarte subtiri si apoi le tai in cubulete. Puteti adauga si o lingura de smantana cand dati legumele la blender, dar aveti grija sa folositi o smantana mai dulce, fara un gust puternic, pentru a nu devia de la gustul clasic de legume. Adaugati si cateva frunze de patrunjel verde apoi asezonati cu sare si piper si adaugati apa in care au fiert legumele pentru a obtine consistenta dorita.
Atentie sa nu o tineti la blender prea mult pentru ca veti distruge intreaga structura vegetala si pierdeti din textura dar si din gust. Cel mai bine este sa puneti in blender de la inceput toate ingredientele si sa porniti aparatul doar pentru cateva secunde, mai amestecati cu lingura daca e nevoie atunci cand potriviti de sare.
Gatire placuta!