Sparanghel in bucate
Aparut de cativa ani la noi pe piata, sparanghelul nu se bucura de prea multa popularitate in randul romanilor, desi este o leguma deosebit de valoroasa datorita continutului sporit de vitamine (A, E, K si B6), antioxidanti, fibrelor dar si datorita valorilor scazute de grasimi si calorii. In plus se bucura de un gust delicat si o aroma deosebita, fiind considerat in trecut leguma preferata a regilor. Poate fi folosit cu succes intr-o cura detoxifianta si multi nutritionisti il recomanda ca un ingredient cu potential uimitor in mentinerea sanatatii organismului.
O posibila cauza a acestei lipse de atractie pentru noi poate fi pretul la care se comercializeaza, acesta fiind in jur de 5 eur pe legatura in supermarket.
Mod de preparare sparanghel:
Spalati bine tulpinile si rupeti partea lemnoasa de la baza, dar atentie sa nu rupeti prea mult. Puteti face acest lucru si dupa gatire, evaluand atunci mai bine partea care a ramas tare din cauza fibrelor batrane.
Ca si modalitati de preparare putem insira toate tipurile de gatire, de la fierbere in apa sau aburi, dat la cuptor, prajit in tigaie sau chiar pe gratar, dar cel mai gustos este prajit in tigaie impreuna cu putin unt sau ulei de masline.
Pentru a proteja valoarea nutritionala trebuie ca durata gatirii sa nu depaseasca 4 minute pentru gratar sau prajire sau 6 minute la fierbere, sparanghelul ramanand crocant si fraged.
Eu folosesc sparanghel in special ca garnitura la fripturi atunci cand doresc sa imi surprind invitatii la masa si il fac iute la tigaie impreuna cu putin unt, sare si piper. Are un gust minunat, insotit de un aspect deosebit si o textura grozava atunci cand il gatiti perfect astfel incat sa ramana crocant. Nu s-a bucurat de atatea laude nicio leguma domestica din camara romanului, dar asta nu inseamna ca nu avem si noi exemplare de soi.
Pofta buna!