Poale in brau moldovenesti cu branza
Fie ca vorbim de poale in brau sau poale-n brau, ne referim la o reteta dementiala de placinte traditionale moldovenesti care iti pun la grea incercare autocontrolul. Iti va fi foarte greu sa te opresti din mancat. Branza usor sarata se potriveste de minune cu dulceata aluatului si stafidele, intr-o atmosfera fantastica aromata de vanilie si coaja de lamaie.
Am placerea sa vizionez filmul Liceenii de fiecare data cand il programeaza un post tv si tot de fiecare data cand aud replica lui Ionica cum ca ar mai manca niste poale in brau (moldovenesti) mi se face o pofta……
Ingrediente reteta poale in brau moldovenesti cu branza sau gem:
- 500g faina alba
- 250ml lapte
- 5 oua
- 300g branza de vaci, nu prea sarata
- 10 linguri de zahar
- ulei
- gris
- esenta vanilie
- coaja de lamaie
- stafide
- o lingurita de sare
Amestecati faina cu laptele caldut, drojdia uscata (sau maiaua preparata), 4 linguri de zahar, 2 oua, 2 linguri ulei, sarea si lasati la dospit 30 de minute.
Intr-un recipient amestecati branza data pe razatoare cu restul de zahar, esenta de vanilie, putina coaja rasa de lamaie, stafidele. Gustati pentru a vedea daca este de ajuns de dulce si apoi adaugati 2 oua si gris pana ce devine destul de ferma si nu este prea umeda.
Puneti aluatul pe blatul de lucru si intindeti-l cu placintarul pana ajunge la o grosime de pana in jumatate de centimetru. Taiati patratele cu latura de aproximativ 8-10 cm si puneti la mijloc o pucata de amestec de branza, apoi impaturiti colturile.
Puneti intr-o tava pentru cuptor cu hartie de copt unsa cu putin ulei si asezati placintele poale-n brau moldovenesti. Mie nu mi-a ajuns branza si am folosit si gem de prune pentru umplutura.
Lasati sa dospeasca inca 20 de minute, apoi bateti un ou si ungeti pe deasupra cu o pensula si introduceti in cuptorul preincalzit la 180 grade C.
Pofta buna!