Placinta cu mere cu foi
Placinta cu mere cu foi este delicatesa principala care mi-a indulcit copilaria, iar memoria gustului isi face perfect treaba chiar si dupa 30 de ani. Imi amintesc cu drag momentele cand furam cate o bucata din dulapul in care o pastra bunica si o savuram pe indelete. Reteta placinta cu mere pe care o propun mai jos este una simpla si usor de facut, iar rezultatul nu dezamageste niciodata.
Am incercat de-a lungul timpului mai multe retete, dar cel mai bun rezultat se obine cand se folosesc foi de placinta cumparate din comert. Cel mai mult am folosit foi Bella refrigerate sau congelate.
Ingrediente placinta cu mere:
- 1,5kg mere
- 150g zahar
- 5 lingurite scortisoara
- 5 linguri ulei
- un pachet de foi de placinta
- un ou
Mod de preparare placinta cu mere cu foi
Spalati merele, curatati-le de coaja si dati pe razatoare. Nu sunt adeptul punerii acestora la foc pentru a se reduce cantitatea de umezeala, ci mai degraba e bine ca sucul lor sa ramana in foi. Obtineti astfel o placinta bine hidratata si mult mai gustoasa.
Intindeti doua foi de placinta pe masa de lucru si ungeti-o pe cea de deasupra cu putin ulei. Puneti deasupra alte doua foi, potriviti la colturi si lipiti-le bine. Peste aceastea presarati o mana de zahar si scortisoara in mod uniform, apoi puneti o mana din merele date pe razatoare, imprastiind bine pe toata suprafata foii. Eu am dat pe razatoare direct pe foaia de placinta. Trebuiesc aproximativ 2,5 mere medii-mari pentru fiecare rulou. Aveti optiunea sa variati (dupa gust) cantitatea de umplutura folosita la fiecare foaie. Mie imi place mai mult placinta cu o cantitate mai mica de mere, ingredientele trebuind echilibrate pentru un gust si o textura perfecte. Gasiti aproximativ 20 de foi de placinta intr-un pachet si puteti realiza astfel 5 rulouri.
La final rulati foile de placinta si asezati-le intr-o tava pentru cuptor, tapetata anterior cu unt si putina faina sau cu hartie de copt, solutia cu hartia fiind mai eleganta. Ultima data cand am incercat aceasta reteta de placinta (a se vedea in poza), am optat pentru varianta fara a rula foile, lasand umplutura la mijloc pe toata suprafata tavii, utilizand jumatate din foi dedesubt si jumatate deasupra. Rezultatul este insa inferior celui cu rulourile si cred ca am exagerat un pic si cu stratul de mere. Sau poate sunt eu subiectiv din cauza antecedentelor cu placinta cu mere a bunicii 🙂
Dupa ce ati asezati toate rulourile in tava, ungeti pe deasupra cu oul batut, amestecat cu putin zahar si dati la cuptor pentru 40-50 de minute, pana capata o crusta aurie.
Renuntati la ou si veti obtine o placinta de post foarte gustoasa, dar cititi cu atentie ingredientele care au intrat in foile de placinta.
Reteta placinta cu mere se potriveste perfect pentru meniul unei zile de sarbatoare sau unui final de saptamana.
Spor la gatit!