Fasole pastai cu piept de pui
Fasolea pastai praspata este leguma preferata a multora si poate fi folosita cu succes in salata cu usturoi si marar, dar reteta care ii scoate in evidenta cel mai bine calitatile gastronomice este mancarea de pastai sau teci, cum i se mai spune in anumite zone geografice.
Ingrediente reteta pastai cu piept de pui:
- 500g pastai de fasole (galbene sau verzi)
- 250g piept de pui (sau pulpe dezosate)
- 250ml suc de rosii
- o ceapa medie
- un ardei gras
- 4 catei de usturoi
- 300ml supa de pui (sau apa fierbinte)
- 2-3 linguri ulei
- dovlecel (optional)
- cimbru, boia de ardei, sare si piper
Secretele aceastei retete sunt: usturoiul din belsug, gatirea pastailor si a dovlecelului cat mai optim astfel incat sa ramana intregi si crocante, fara sa fie crude (adica fara gustul aspru de verdeata), dar si evitarea supragatirii pieptului de pui. Acesta devine fad daca este tinut la foc un timp indelungat.
Va recomand sa incercati si mancare de mazare cu carne de pui.
Mod de preparare
Rupeti capetele pastailor si spalati-le bine. Taiati ardeiul gras in fasii subtiri iar dovlecelul curatati-l de coaja si taiati-l cubulete cam de un centrimetru.
Intr-o tigaie/cratita inalta se pune uleiul, cimbrul, boiaua si piperul si se lasa sa se dezvolte aromele cateva secunde la foc mediu. Se adauga imediat pieptul de pui taiat fasii, transversal pe fibre si se da focul la maxim. Se tine carnea aproximativ 4 minute, cat sa isi piarda culoarea roz si apoi se scoate pe o farfurie.
In uleiul ramas se caleste 2 minute ceapa taiata marunt si 2 catei de usturoi, apoi se adauga peste acestea pastaile taiate cam de 2-3 cm, scurse bine de apa. Se tin la calit aproximativ 4 minute, cat sa nu se arda ceapa si apoi se toarna supa de pui sau apa, cat sa acopere pastaile. Se tin la foc mediu fara capac pana ce apa scade bine, dar nu mai mult de 20 minute pentru a nu se inmuia prea tare pastaile.
Puneti in tigaie pieptul de pui prajit anterior, dovlecelul, ceilalti 2 catei de usturoi taiati marunt, sosul de rosii si mai lasati pe foc mic 5 minute, amestecand din cand in cand ca sa nu se lipeasca.
La final adaugati o mana de patrunjel (eu am avut doar uscat), stingeti focul si puneti un capac pentru 10 minute ca sa se dezvolte bine aromele.
Pofta buna!