Reteta cozonac cu nuca stafide si cacao
Traditia de Paste ne ofera o data in plus ocazia sa ne desfatam cu desertul preferat de sute de ani al romanilor, iar complexitatea unei retete de cozonac ne ofera satisfactia prepararii unei opere pe care o vor lauda toti membrii familiei dar si invitatii.
Ingrediente pentru 3 cozonaci mari
Aluat cozonac
| Umplutura
Pentru uns
|
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei cand ne apucam de treaba. Este o idee buna sa le scoatem de frigider cu cateva ore bune inainte de a incepe prepararea.
Aluat: Punem ouale si galbenusurile intr-un caston, adaugam sarea peste ele, le batem cu furculita si le lasam deoparte. Cernem faina de doua ori intr-un vas mai mare. Incalzim 500 ml de lapte in care adaugam zaharul, amestecam pana se topeste, il dam deoparte si adaugam zaharul vanilat si coaja de citrice.
Separat, turnam 250 ml de lapte clocotit peste 3 linguri de faina si amestecam ca sa nu faca cocoloase. Peste compozitia calduta de faina si lapte adaugam drojdia frecata cu o lingura de zahar, amestecam si lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.
Punem untura, untul si uleiul intr-o craticioara la incalzit si lasam doar cat sa se topeasca. Facem o adancitura in mijlocul fainii si punem maiaua crescuta.
Amestecam ouale cu laptele caldut si esentele. Incepem sa framantam aluatul adaugand treptat compozitia de lapte si oua.
Dupa 10 minute de framantat, rasturnam aluatul pe blatul de lucru si incepem sa adaugam cate putin unt si ulei caldut. Framantam aducand aluatul catre centru si il lovim din cand in cand de blatul de lucru. Mai incalzim untul si uleiul cand se raceste. Framantam aluatul aproximativ trei sferturi de ora pana incepe sa faca basici.
Cand este gata,punem din nou aluatul in vas, il acoperim cu un prosop curat si il lasam la crescut la loc cald, pana isi dubleaza volumul.
Umplutura: mixam albusurile cu un praf de sare apoi adaugam zaharul treptat si mixam in continuare pana ne iese o bezea tare si lucioasa. Incorporam nuca amestecand usor cu o spatula iar la sfarsit punem cacaoa si stafidele.
Cand aluatul a crescut, il impartim in 6 bucati pe care le vom framanta usor. Intindem fiecare bucata cu mana pe blatul de lucru uns cu ulei intr-o forma dreptunghiulara. Punem din compozitia de nuca pe toata suprafata apoi rulam.
Impletim cate doua rulouri si le asezam in formele tapetate cu hartie de copt.
![]() | Trimite de Paste un cadou inspirat persoanelor dragi | ![]() |
Lasam la crescut aproximativ 45 de minute, apoi ungem cozonaii cu galbenus.
Dam tavile la cuptorul preincalzit la foc potrivit pentru aproximativ 50 de minute pana se rumenesc frumos. In primele 20 de minute nu vom deschide usa cuptorului. Cand sunt gata, scoatem cozonacii si ii lasam la racit in bucatarie la loc cald.
Puteti folosi testul cu scobitoarea pentru a testa daca este gata cozonacul. Introducem o scobitoare pana la capat, iar daca iese fara sa se lipeasca de aceasta aluatul, inseamna ca totul este perfect si puteti opri cuptorul.
Pofta buna! Sarbatori fericite!
Save
S-ar putea să-ți placă și

Piure de cartofi gustos si sanatos
iunie 14, 2015
Supa crema de ciuperci
februarie 12, 2014