Ciorba de pui cu taitei
Ingredientul secret pentru orice ciorba este calitatea carnii de pui pe care o pui in oala. Am facut multe experimente cu carne din comert si cu cea de tara de la puiul crescut cu boabe in curte. Chiar si cumparand de la „taranii” din piata am avut rezultate diferite, unii crescatori folosind hrana industriala (desi nu recunosc), iar diferenta se simte.
Ingrediente reteta ciorba de pui:
- un pui (daca e gaina matura e si mai bine, dar trebuie sa o fierbeti mai mult timp, preferabil la presiune)
- 3 morcovi
- 2 cepe
- patrunjel si pastarnac radacina
- telina radacina
- rosii pasate
- o jumatate de ardei gras rosu
- leustean verde (sau uscat)
- 1 ou
- optional dar preferabil taitei
- sare si piper
- lamaie sau bors
Mod de preparare ciorba de pui:
Taiati puiul bucatele potrivite si puneti la fiert intr-o oala cu presiune (nu e obligatoriu, dar scurteaza mult timpul de fierbere) cu putina sare, avand grija sa luati spuma care se formeaza. Cand nu se mai formeaza spuma puteti pune capacul oalei cu presiune. Timpul necesar de fierbere depinde in mod direct de provenienta si varsta pasarii, crescand in ordinea urmatoare: pui din comert (aprox. 30min), pui de tara (aprox. 50min), gainia de tara (aprox. 90min).
O discutie separata se poate purta pe tema utilizarii sau nu a bazelor pentru mancare (Vegeta, Delikat etc.). Exista pareri pro si contra, variante cu sau fara glutamat cu sau fara conservanti. Eu personal nu folosesc aceste produse si consider ca pot fi inlocuite cu succes prin utilizarea mai multor legume. Atentie la procentul de sare continut in aceste produse, de obicei este in jur de 50%, risti sa faci o ciorba de pui tip saramura.
Curatati si spalati legumele si taiati-le cuburi sau in orice alta forma doriti. Cand carnea s-a fiert le puteti adauga in oala si mai fierbeti inca 25 de minute. Cu 10 minute inainte de final adaugati rosiile pasate si taiteii sau oul batut intr-un fir subtire pentru a obtine zdrente.
Daca folositi bors trebuie dat intr-un clocot separat si adaugat la final peste celelalte ingredinete in functie de gustul urmarit. Asezonati cu sare si piper, adaugati leusteanul taiat marunt si inchideti focul. Lasati cel putin 10 minute cu capacul pus inainte de a servi, pentru a se armoniza aromele.
Pofta buna!







Ciorba de perisoare

Sos Tartar
S-ar putea să-ți placă și

Tarta cu sunca si cascaval
ianuarie 28, 2014
Ghiveci de legume cu pui
septembrie 6, 2013
Un comentariu
Pingback: