Bors de peste
Fara pretentia de a face un bors mai bun decat lipovenii din delta va expun mai jos reteta mea favorita de bors de peste. Secretul acestei retete este varietatea de peste pe care trebuie sa o folositi pentru a obtine un gust bogat.
Ingrediente bors de peste:
- 1 kg peste marunt (babusca, caras marunt, oblete, biban sau platica)
- 1 kg peste mai mare (caras mare, somn, crap sau chiar stiuca)
- 1 litru de bors
- 3-4 rosii
- 3 morcovi
- 2 cepe
- 3 cartofi potriviti
- 1 ardei gras
- leustean
- sare si piper
Mod de preparare:
Curatati, spalati si puneti la fiert zarzavatul intr-o oala incapatoare. Dupa ce acesta a fiert adaugati pestele marunt si cartofii si lasati inca 20 minute la foc mediu. Scoateti zarzavatul si pestele cu o spumiera si strecurati zeama.
Puneti supa din nou la fiert si cand aceasta ajunge la punctul de fierbere adaugati pestele mare si borsul dat intr-un clocot separat. Mai lasati sa fiarba inca 25 minute, asezonati cu sare si piper si opriti focul.
Leusteanul este un alt ingredient care nu trebuie sa lipseasca din borsul de peste. Daca nu sunteti siguri ca invitatii la masa il agreeaza il puteti lasa separat pentru a fi pus de fiecare in propria farfurie.
Daca aveti in cantitati suficiente puteti scoate o parte din peste pe un platou si serviti separat cu mujdei si mamaliguta.
Zeama se poate drege cu otet si se serveste cu mamaliguta si ardei iute.
Pofta buna!