Peste prajit, crap, caras sau alte specii


Peste prajit, crap caras

Eu nu am intalnit pana acum o persoana (cu exceptia lui Raducu de mai jos) care sa afirme ca nu ii place pestele prajit, in special carasul sau crapul, alaturi de un mujdei de usturoi bine facut, eventual cu suc de rosii.

Ingrediente peste prajit

  • crap, caras sau orice alt peste
  • usturoi
  • faina si malai
  • sare si piper

Reteta crap sau caras prajit

Spalati si taiati pestele in bucati moderate, cat considerati ca ar trebui sa fie o portie. Dati un praf de sare si lasati sa se odihneasca, eventual peste noapte. Se spune ca oricata sare i-ai da, pestele isi ia cata ii trebuie, iar restul se va spala inainte de gatire.

Peste prajit file

Folositi o tigaie cu strat antiaderent, pentru a evita lipirea pestelui si pierderea formei acestuia. Puneti ulei de aproximativ un centimetru adancime.

Puneti intr-un castron un amestec de faina, malai si/sau pesmet cu putina sare si piper.

Pestele e ideal sa fie de Dunare, cel de balta avand un miros si un gust respingator, de mal si apa statuta. Deasemenea este importanta si marimea, pentru a nu fi chinuiti de oasele acestor specii. Daca gasiti caras mai mic de o palma, poate fi consumat fara prea multe griji, oasele mari sunt usor de eliminat iar cele mici nu pun probleme daca sunt inghitite. Crapul se taie bucatele transversale, iar cea mai buna parte este cea de pe burta, aceasta neavand oase in afara celor mari. Altfel, cu multa migala si rabdare, reusiti sa scapati fara os in gat.

Pentru a fi sigur ca grosimea pestelui este perfecta, astfel incat sa nu ramana crud la mijloc iar la exterior sa se arda, taiati fiecare peste in 2 longitudinal, exact cum se face fileul de peste. Eu nu indepartez sira spinarii inainte de gatire, este mai usor dupa gatire, cand carnea este moale. Tineti minte oricum ca pestelui nu ii trebuie mult timp pentru a fi perfect gatit.

Atentie la marimea flacarei sau puterea plitei electrice, nu trebuie sa ardeti sau sa afumati uleiul. Pastrati un nivel mediu de prajire.

Peste prajit

Aveti optiunea sa nu il dati prin amestecul de faina si malai, unii spun ca acesta se comporta ca un burete si acumuleaza mult ulei, dar mie imi place mult coaja aceasta crocanta si gustoasa. In plus, aveti garantia ca pestele ramane intreg, coaja se intareste bine si nu lasa carnea moale sa se rupa cand intoarceti bucatile de peste.

Peste prajit, crap caras

 La final pregatiti un mujdei de usturoi din cativa catei curatati si zdrobiti, apoi frecati cu putina sare si diluati cu apa sau suc de rosii. E o nebunie, as manca si dimineata la micul dejun, cu riscul sa fiu nevoit sa mestec guma toata ziua.

Spor la gatit peste prajit!

Reteta Jurnal Culinar
recipe image
Denumire
Peste prajit, crap, caras sau alte specii gustoase
Publicat
Timp total
Voturi
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

2 comments on “Peste prajit, crap, caras sau alte specii

  1. raducu on said:

    Legat de prima afirmatie.Eu sunt o persoana care DECLARA clar ca nu-i place pestele…DELOC!!! Animal preistoric care pute.

  2. Este dreptul tau sa alegi. Nici nu au rost alte comentarii.