Jurnal Culinar

Retete rapide si gustoase

img

Calamar umplut cu orez

/
/
/
39 Views

O reteta foarte usoara de calamar umplut cu orez care poate fi transformata usor in reteta de orez cu fructe de mare, dar nu ar avea aceeasi atractie.

Calamarii sunt fructe de mare cu multa savoare si vor fi de ajuns pentru a transforma orezul banal intr-o gustare de la care iti va fi greu sa te abtii.

orez cu fructe de mare calamar umplut

Calamar umplut cu orez reteta fructe de mare

Avem nevoie de:

  • 500 g calamar de dimensiune medie sau mare (sau alte fructe de mare)
  • 200 g orez
  • 4 catei de usturoi
  • o ceapa mare
  • 3 linguri de ulei de masline
  • sare si piper

Deoarece fructele de mare trebuiesc gatite pentru scurt timp, altfel vor fi gumate si putin atragatoare, suntem obligati sa pregatim orezul inainte.

Spalam orezul si il clatim in cel putin 5 ape. Trebuie sa eliminam cat mai mult din amidon pentru ca rezultatul sa nu fie un pilaf lipicios.

Taiem 2 catei de usturoi si ceapa pestisori si le calim pentru 2 minute intr-o tigaie neaderenta, in ulei de masline. Adaugam orezul bine scurs si mai lasam 2 minute sa se prajeasca putin.

Eu recunosc ca folosesc baza pentru mancare, in lipsa unei oferte bune de legume proaspete. Este buna si o supa de pui sau de legume, dar atentie ca gustul de gaina sa nu fie prea accentuat. Riscam sa atenuam savoarea fructelor de mare si nu ne dorim asta.

Atentie sa nu ardeti ceapa, trebuie sa amestecati des. Dupa cele 2 minute adaugati apa fierbinte, cam de 2 ori cat volumul orezului din tigaie, piper si putina sare (daca folositi baza pentru mancare nu mai puneti sare).

Cand continutul incepe sa fiarba, acoperim cu un capac si dam focul la minim. Lasam sa fiarba mocnit 10 minute si apoi lasam sa se raceasca. Deoarece etapa a doua a retetei va fi una scurta, este bine ca orezul sa fie indeajuns de bine fiert pentru a nu risca sa ramanem cu el negatit.

Faza a doua a retetei de orez cu calamari

Spalam bine calamarii si cu ajutorul unei lingurite mici, ii umplem cu orezul gatit. Daca va ramane orez, il puneti intr-un recipient separat si spalati tigaia pentru a doua faza a retetei.

Puneti din nou tigaia pe foc cu putin ulei de masline si ultimii 2 catei de usturoi taiati in bucatele mari. Caliti putin usturoiul pentru ca uleiul sa preia gustul senzational al acestei mirodenii. Eliminati bucatelele de usturoi dupa 1 minut pentru ca acestia sa nu devina rumeni si sa dea un gust amar uleiului.

Asezati frumos fiecare bucata de calamar umplut. Apoi puneti capacul si lasati la foc mic.

Calamar umplut cu orez fructe de mare

Calamarii vor fierbe in suc propriu. Nu este nevoie sa adaugati apa.

Daca aveti si tentaculele sau alte fructe de mare, este timpul potrivit sa le adaugati si pe acestea, apoi puneti capacul.

Lasati pe foc mocnit timp de 8 minute si apoi luati capacul si adaugati deasupra orezul ramas de la prima faza. Acesta va absorbi sucul aromat lasat de calamari si va avea si rolul sa pastreze calamarii hidratati pana ce vor fi consumati.

Mai lasati pe foc inca 1 minut cu capacul deasupra si inchideti gazul. Lasati cu capacul inca 10 minute dupa oprirea focului pentru ca aromele sa se armonizeze.

orez cu fructe de mare calamar umplut

Faza a doua poate fi pregatita si la cuptor, dar exista riscut ca partea superioara a calamarilor sa se deshidrateze cam tare.

Serviti cald.

Pofta buna!

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

It is main inner container footer text